Wanneer wij het echter over desinfectie hebben, hebben we het over het doden, inactiveren, of verwijderen van ziekteverwekkende organismen, zoals virussen en bacteriën. Dit wordt bekomen door ruimtes en oppervlakken te ontsmetten en te reinigen. Dat is een professionele desinfectie, uitgelegd in enkele woorden.
Kortom, bij desinfecteren is het onderwerp van de desinfectie niet enkel "schoon", maar ook volledig hygiënisch en vrij van schadelijke organismen. Daarvoor gebruiken wij enkel volledig gedesinfecteerde materialen en machines, en schadevrije reinigings- en ontsmettingsmiddelen.
Fysieke schoonmaak en desinfectie
Wanneer wij spreken over ‘fysieke schoonmaak & desinfectie’ bedoelen wij hiermee het fysiek in een ruimte sturen van onze schoonmaaktechnici om deze (grondig) onder handen te hebben. Er wordt eerst bepaald welke voorwerpen en oppervlakken behandeld moeten worden, waarna deze fysiek worden schoongemaakt met een neutraal detergent. Wanneer dit correct gebeurt kan de ruimte eigenlijk als schoon en veilig beschouwd worden. Echter, voor ‘extra’ zekerheid worden de voorwerpen en oppervlakken hierna ook behandeld met een desinfectiemiddel. Welk desinfectiemiddel en hoe wij deze toepassen is afhankelijk van de situatie.
Vernevelen
Soms is methode 1 niet genoeg, en moeten ruimtes of oppervlakken ook verneveld worden. Wat wij hiermee bedoelen is dat wij piepkleine druppels in de lucht vrijlaten die vervolgens op de diverse oppervlakken in de te behandelen ruimte landen. Er wordt een dunne laag van desinfectiemiddel overal op aangebracht welke vervolgens de bacteriën en virussen kan doden. Met deze methode kunnen tamelijk simpel grote oppervlakken worden behandeld.
Indien deze methode wordt toegepast moet men zich er wel van bewust zijn dat 1) alle materialen die beschadigd kunnen raken door vocht zoals papier en kunstwerken verwijderd moeten worden uit de ruimte, en 2) dat alle elektrische apparaten bedekt moeten worden met plastic. De producten die worden afgedekt moeten vooraf met de hand worden schoongemaakt en ontsmet.
Chemische oxidatie
Het nadeel van fysiek ontsmetten is dat het erg tijdrovend kan zijn en ontzettend arbeidsintensief is. Daarnaast is de desinfectie enkel zo goed als de persoon die de desinfectie uitvoert. Het vernevelen van oppervlakken is kostenefficiënter, maar vaak zie je in de praktijk dat er fouten worden gemaakt omdat de verneveling niet evenredig plaatsvindt en niet alle oppervlakken worden ‘geraakt’. We willen hiermee niet zeggen dat het slechte methodes zijn, absoluut niet, maar het is belangrijk om altijd de voor- en nadelen te benoemen zodat er per situatie bepaald kan worden welke methode het beste is.
Naast het fysieke ontsmetten en het vernevelen, is het ook mogelijk om ruimtes machinaal te reinigen d.m.v. chemische oxidatie. Het voordeel hiervan is dat het vaak goedkoper en sneller is, en je er zeker van bent dat alle voorwerpen en oppervlakken worden aangepakt zonder exceptie (i.e. volledige dekking). Daarnaast laat het geen schadelijke chemicaliën achter en kan het overal ingezet worden, van kantoren tot aan scholen en van vliegtuigen tot aan schepen.
Wat er simpel gezegd gebeurt tijdens een behandeling is dat de moleculaire structuur van het binnenklimaat wordt veranderd waardoor de chemische oxidatie kan plaatsvinden. Deze chemische oxidatie is als het ware een soort van superdesinfectiemiddel die alle bacteriën en virussen in de ruimte doodt die zowel op oppervlakken aanwezig zijn als in de lucht zweven. Het doorboort celwanden van bacteriën, en tast de eiwitmantel van virussen aan, waarna de bacteriën niet meer kunnen overleven en de virussen zichzelf niet meer kunnen vermenigvuldigen. Oftewel, bacteriën, virussen en schimmels worden op een cellulair niveau compleet kapot gemaakt.
In tegenstelling tot andere desinfectiemethodes kent chemische oxidatie geen nadelen, het enige lastige eraan is dat de gebruiker van de techniek deze goed moet beheersen. Het succes van een behandeling is namelijk afhankelijk van correcte berekeningen m.b.t. de grootte van de te behandelen ruimte(s) en de kracht van de te gebruiken apparaten. Daarnaast moeten ook diverse omgevingsfactoren ingecalculeerd worden voor een succesvol resultaat.
Clean Slate is partner van Frans Veugen en maakt gebruik van onder meer de nieuwste generatie waterstofperoxide.
Clean Slate is officieel gecertificeerd.
Certificaat 1 &
certificaat 2
Clean Slate is geregistreerd lid bij de European Biological Safety Association (EBSA) en ABSA International.